Α' και Γ' πρόσωπο αφήγησης

Καλησπέρα σε όλους τους φιλους μου! 😍

Σήμερα θίγουμε το θέμα της αφήγησης. Δεν θα έλεγα ότι είναι το σημαντικότερο κομμάτι για την συγγραφή ενός βιβλίου καθώς υπάρχει η εξής επιλογή αν δεν γνωρίζουμε ποιον τρόπο θα ακολουθήσουμε → να γράψουμε 2 περιλήψεις και στα 2 πρόσωπα και ύστερα να διαλέξουμε αυτόν που μας ταιριάζει περισσότερο. 

Αλλά για αυτό, πήρα την πρωτοβουλία να σε προλάβω, πριν ξεκινήσεις και να σου τονίσω τα θετικά της κάθε αφήγησης. 

Στην συγκεκριμένη ανάρτηση θα δούμε 2 τρόπους α’ πρόσωπο και γ’. 

Καλή ανάγνωση, και μην ξεχνάς! Θα χαρώ πολύ να προσθέσεις και εσύ, την άποψή σου.


➡️Τύποι αφήγησης 1.Αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο

● Έχει την δυναμική να διαβάζουμε το κείμενο ως μια προσωπική μαρτυρία. Αυτό εξασφαλίζει την αμεσότητα στον αναγνώστη, την πειστικότητα καθώς ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ότι είναι δυνατό για να δώσει ένα ισχυρό άλλοθι στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ιστορία του καθώς και την αληθοφάνεια εφόσον θυμίζει είδος ημερολογίου και από μόνο του αυτό προσδίδει έναν εξομολογητικό χαρακτήρα.


Π.χ.   ‘’Η ζάλη του ποτού με οδήγησε στην απρόσμενη αυτή απιστία. Εγώ την Σμαράγδα την αγαπάω περισσότερο και από την ζωή μου, ο θυμός της όμως και η άτεγκτη συμπεριφορά της έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Νιώθω κενός, αδειανός, μου λείπει’’

Παρά το λάθος που προκάλεσε ο πρωταγωνιστής, μας δικαιολογείται επάξια για να τον ‘’συγχωρήσουμε’’ και τελικά να πιστέψουμε και εμείς ότι δεν έφταιξε μόνο εκείνος για την απιστία του.

●Ο αναγνώστης καταλαβαίνει μόνο τα συναισθήματα του ήρωα εκείνου που μιλάει σε πρώτο πρόσωπο καθώς, διαβάζουμε μόνο τις δικές του σκέψεις και αναφορές. Έτσι δεν γνωρίζουμε τίποτα για τους υπόλοιπους χαρακτήρες πέρα από αυτά που θα μας δώσει ο κεντρικός ήρωας. Υπάρχει και η πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε το Α πρόσωπο σε περισσότερο από ένα άτομο ή δύο ωστόσο εγώ προσωπικά έχω συναντήσει μέχρι δύο. 


2.Αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο


●Ο αφηγητής είναι παντογνώστης ή έχει μια σχετική γνώση για όλους, έτσι ο αναγνώστης καταφέρνει να γνωρίζει και εκείνους για όλους στοιχεία για τους χαρακτήρες και τις πράξεις τους


●Δημιουργεί την αίσθηση της αντικειμενικότητας και της αποστασιοποίησης από τα δρώμενα καθώς δεν γίνεται να συμφωνεί με μια ‘’κακιά’’ πράξη.


Π.χ. ‘’Ο απαράμιλλος θυμός που έτρεφε για εκείνη, τον οδήγησε στη δολοφονία’’ 

Του δίνει το κατάλληλο ποσοστό ελαφρυντικού ώστε ο αναγνώστης να είναι εκείνος που θα κρίνει αν έπραξε το σωστό μέσα από δικά του συμπεράσματα.Προσωπικά σαν Μαρία Τσαβαλά προτιμώ το Γ’ πρόσωπο γιατί θεωρώ ότι οι περιγραφές από αυτή την οπτική γωνία αποδίδονται ομορφότερα μέσω της δικής μου γραφής. Το Α’ πρόσωπο το διαλέγω όταν ο ήρωάς έχει πολλά να πει για τα βιώματά του. Κυρίως αν είναι μια πονεμένη, βασανισμένη ψυχή.


Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, να έχεις μια όμορφη μέρα 🖤


Στο Blog μου θα βρεις επίσης το ‘📚’Ακατέργαστο Διαμάντι’’ ένα αισθηματικό, δραματικό μυθιστόρημα που ανεβαίνει ανά κεφάλαιο.

Στην εφαρμογή του wattpad θα βρεις το μυθιστόρημα μου ‘📚’Ισόβια κάθειρξη’’ κοινωνικό δράμα.Τα λέμε σύντομα, με εκτίμηση Μαρία Τσαβαλά😍

Σχόλια

 1. Καλησπέρα Μαρία! Χαίρομαι πολύ για αυτές τις λογοτεχνικές αναφορές καθώς αποτελούν μαθήματα λογοτεχνίας και συγγραφής.
  Και εγώ προσωπικά συνήθως γ' πρόσωπο χρησιμοποιώ στην γραφή μου και καθώς, κατά δεύτερο επίπεδο, προτιμώ τον κινηματογραφικό λόγο, το κάνω καθώς έχει και τη χρησιμότητα της παράθεσης διαλόγων.
  Να είσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και εγώ ακριβώς! Νομίζω ότι με το τρίτο πρόσωπο μπορείς να δώσεις περισσότερες εικόνες στον αναγνώστη και να φανεί πιο ρεαλιστικό ! Σε ευχαριστώ πολύ. Βέβαια δεν είναι μάθημα υψηλής λογοτεχνίας χαχα αλλα κάτι κάνουμε, η αρχή να γίνεται 😀🖤

   Διαγραφή
 2. Χρήσιμες συμβουλές που θεωρούνται δεδομένες, αλλα guees what? Δεν ειναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ για το εύστοχο σχόλιο σου φίλη μου ♡♡♡♡ Και εγώ νομίζω ότι πάντα αυτά που θεωρούμε δεδομένα, εκείνα είναι και τα πιο σημαντικά

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΕΞΑΣΚΩ ΤΗ ΓΡΑΦΗ ΜΟΥ 5 ΤΡΟΠΟΙ

Πώς εμπλουτίζω ένα Κεφάλαιο

Καλώς ήρθατε στο επίσημο blog μου