Κατοχύρωση, πνευματικών δικαιωμάτων

 

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα πολύ πολύ σημαντικό ως προς την ασφάλεια του κάθε βιβλίου που έχουμε συγγράψει εμείς οι ίδιοι. Φυσικά μιλώ για την κατοχύρωση. Παρακάτω θα δούμε, τρεις τρόπους κατοχύρωσης, προς αποφυγή αντιγραφής-κλοπής, κάποιου έργου μας, είτε αυτό είναι ολόκληρο το μυθιστόρημα είτε ένα κομμάτι του. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θεωρείται κλοπή.

Πριν ξεκινήσουμε να επισημάνουμε κάτι. Όταν ένα βιβλίο έχει ήδη εκδοθεί, τα πνευματικά δικαιώματα είναι ασφαλισμένα. Μέχρι να εκδοθεί όμως, τι κάνουμε; 

Θα σας αναφέρω τους τρόπους που ξέρω και ακολουθώ και εγώ 🙂


✳️ Κατοχύρωση δικαιωμάτων στο Συμβολαιογράφο!!! 

Για εμένα, αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο. Πολλοί νομίζουν ότι είναι μια ακριβή διαδικασία. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ακριβή διαδικασία είναι μόνο όταν ο συμβολαιογράφος είναι....απατεώνας! 😫

Ορισμένοι συμβολαιογράφοι κοστολογούν την αξία της κατοχύρωσης βάση των σελίδων. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερος ο όγκος ενός βιβλίου τόσο ανεβαίνει και η τιμή! ΛΑΘΟΣ 

Αν πέσεις σε έναν τέτοιον επαγγελματία, άλλαξε δρόμο!!! 

Ποια είναι η σωστή διαδικασία; 

Τυπώνεις (έντυπη μορφή) το βιβλίο σου. Έχεις φροντίσει να μετρήσεις τις σελίδες ή να τις αριθμήσεις. Το δένεις ή το ενώνεις με σπιράλ. Κάνεις μια περίληψη (μεγάλη!) Του βιβλίου σου και τέλος υπογραφεις ΟΛΕΣ τις σελίδες μπρος πίσω μαζί με την ημερομηνία που θα κατοχυρωθεί. 

Αυτά τα έχεις κάνει ήδη από το σπίτι σου. Την ώρα που θα πας στο γραφείο του ειδικού, θα σου ζητηθεί ταυτότητα και φυσικά υπογραφή. 

*Αν Είσαι ανήλικος νομίζω χρειάζεται η παρουσία κάποιου κηδεμόνα 

Σημαντικό! Πρέπει να έχεις βρει τίτλο...! 

Σε λίγα λεπτά θα σου παραδοθεί ένα έγγραφο με το όνομα του βιβλίου σου και το σχετικό άρθρο που λέει ότι το βιβλίο σου ανήκει και όποια δηποτε κλοπή, διώκεται ποινικά. 

Το τυπωμένο βιβλίο, το κρατάει ο συμβολαιογράφος. Εσύ φεύγεις μόνο με ένα χαρτί πιστοποίησης.

Αληθινό κόστος!!! 

Το πολύ 50€! Αν όμως θες λιγότερο όπως 35€ μπορείς να μου στείλεις ένα προσωπικό μήνυμα να σε κατευθύνω. (Στη περιοχή της Αθήνας). 

Παραπάνω από 50€ όπως 170-200€ είναι κλεψιά!!! Σε παρακαλώ πολύ, πρόσεξε το αυτό! Αν δίνεις κάθε φορά 200€ για μια κατοχύρωση, στο τέλος θα δουλεύεις για να πληρώνεις τον συμβολαιογράφο! 

Μια υπενθύμιση: αν έχεις δημοσιεύσει κάπου το βιβλίο σου ΠΡΙΝ την ημερομηνία κατοχύρωσης και στο αντιγράψουν, δεν θεωρείται κλοπή. 


✳️ Κατοχύρωση μέσω ελληνικού ταχυδρομείου

Θα είμαι ειλικρινής. Όσο προτιμώ τον 1ο τρόπο δεν θέλω τους άλλους 2😅 

Παρόλα αυτά θα στους αναφέρω διότι είναι και αυτά αποδεικτικά. 

Τυπώνεις το βιβλίο σου όπως και μια περίληψη (όχι σύντομη) του περιεχομένου. Σε κάθε σελίδα υπογράφεις και γράφεις την ημερομηνία. Επίσης σημειώνεις και το όνομα σου. 

Το καταθέτετε σε ένα φάκελο και το παραδίνεται στο Ελληνικό Ταχυδρομείο ως συστημένο στον εαυτό σας με επισήμανση γραπτή "προς πνευματική κατοχύρωση ιδιοκτησίας" 

Το δέμα μετά από 1_2 μέρες θα έρθει στο σπίτι σας. 

Προσοχή!! Μη το ανοίξετε ποτέ! Παρά μόνο σε περίπτωση που πρέπει να παρουσιαστεί σε κάποιο δικαστήριο μετά από κάποια τυχόν αντιγραφή.

Κόστος

Όσο πιο βαρύ είναι το βιβλίο σας τόσο αυξάνεται και η τιμή. 

✳️ Και πάμε στον 3ο τρόπο ο οποίος αφορά τα μέλη εφαρμογών που εκθέτουν τα έργα τους ανά κεφάλαια όπως το wattpad. 

Κάθε φορά πριν αναρτήσεις ένα κεφάλαιο θα το στέλνεις πρώτα στο ΔΙΚΟ σου προσωπικό email. 

Πάνω θα γράφεις το όνομα και το επίθετο σου, όπως και ημερομηνία. Φυσικά τον τίτλο και τον αριθμό Κεφαλαίου. 


Αυτούς τους τρόπους ξέρω και έχω ακολουθήσει, βέβαια εγώ είμαι πιστή στον 1ο και στον συστήνω ανεπιφύλακτα. 

Αν θες να μιλήσουμε για κάτι παραπάνω όπως και για το αν έχω κάποιον συμβολαιογράφο να σου προτείνω, μη διστάσεις να μου στείλεις σε μια από τις παρακάτω διευθύνσεις. 


Instagram: MariaTsavala 

Email: mariatsavala94@gmail.com

Καλό υπόλοιπο και καλή συγγραφή ♡♡♡ ελπίζω να σε βοήθησα 😍

Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας αυτές τις πληροφορίες ❤ Ωστόσο, μέσα στο κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται και η εκτύπωση- βιβλιοδεσία; Πόσο βγαίνει περίπου πχ ένα βιβλίο με 600 σελίδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, εννοείται αυτό 🙂 ... υπάρχουν πολλά μαγαζιά και με 0,02 ευρώ ώστε να σε εξυπηρετήσει. Επίσης θα σου πω ένα κόλπο... προτίμησε γραμματοσειρά 10 ή 9 ώστε να μειωθούν οι σελίδες συνεπώς και το κόστος. Εγώ είχα εκτυπώσει 450 περίπου 15€. Πρέπει να το ψάξεις αν θες να γλιτώσει χρήματα

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ebook: "Κούνια μπέλα"

ΑΦΟΣΙΩΣΗ: Κεφάλαιο 2

ΑΦΟΣΙΩΣΗ: Κεφάλαιο 1